Първи стъпки в четенето

Пенчо бре, чети!

Пенчо не чете.

Пенчо го мързи,

Гледа да лежи…“

 

Само ако Малък Пенчо знаеше какви книги може да намери в Ozone.bg! Тук и сега е времето и мястото родители и приятели да запознаят всички Пенчовци от 3 до 9 години, които, по една или друга причина, отлагат или избягват срещата си с книжките, какво ги очаква при нас!

За най-малките

Приветстваме с добре дошли най-малките читатели в „Светът на Гого“! Ема пък е тук, за да помага с книжката „Ема – Един прекрасен ден“. И Гого, и Ема увлекателно ще представят себе си и любимите си занимания на всички малки момичета и момчета, които неусетно ще придобият умения да четат и разказват самостоятелно. В компанията на весели илюстрации и пиктограми е гарантирано, че нито един малчуган няма да скучае! И двете книжки са подходящо четиво за мъници от година и половина до седем. Може да бъдат полезни и за деца, чийто майчин език е различен от българския.

Вече големи, но все още неуверени

Във възрастта от 6 до 8 години повечето деца вече могат да четат. Но опитите на някои са все още плахи, стъпките им към по-дълги текстове и по-обемни книги – все още неуверени. Чудесен начин за насърчаване на четенето в този период са книгите от поредицата „Дневникът на един Дръндьо“. Животът на главния герой в нея се доближава изключително много до този на учениците и не са единични случаите, в които те се припознават в една или друга случка от ежедневието на Дръндьото. Изпъстрена с хумор и написана на достъпен език, всяка книга от поредицата ще води след себе си желание за следваща.

Така стоят нещата и с „Лошите момчета“ – г-н Акула, г-н Пираня, г-н Вълк и г-н Змия. Тези герои също бързо се превръщат в любими на малките ученици и ги правят нетърпеливи за още приключения. Много смях и щури мисии присъстват на всяка страница и превръщат четенето в забавление.

Още една група приключенци чака своите читатели. В „Търсачи на истории“ издателство „Мармот“ среща авторите Анна Норт, Петя Кокудева, Радостина Николова и Слави Стоев с илюстраторите Боян Йорданов, Ина Кьорова, Цвета Петрова и Яна Казакова. А резултатите от съвместната им работа са повече от впечатляващи. Беличковците, мечокът Дърабъра и г-н Муза са само част от колоритните герои, в компанията на които децата ще се превърнат в истински откриватели!  Всяка история от поредицата е създадена с много любов, а шрифтът, обемът на текста и оформлението на книжките са съобразени с възрастта и нуждите на начинаещите читатели.

Колко е важно да си добре придружен в първите си стъпки

Несъмнено правилният избор на книги е от изключително значение за приучаването на детето към четене и любов към книгите като цяло. Не по-малко важна обаче е и ролята на родителите, приятелите, по-големите братя и сестри в семейството, от които детето може да почерпи опит и вдъхновение или… точно обратното. Както при всяко друго ново начинание, така и при четенето е повече от необходимо децата да усещат опора от най-близките си. Така че, мили родители, батковци, каки, баби и дядовци, четете на и със своите малки наследници! Насърчавайте децата сами да избират книгите си и всеки месец да се сдобиват с ново четиво. От вас – подкрепата и добрия пример, от Ozone.bg – точните книги!

ВИЖ ВСИЧКИ ДЕТСКИ КНИГИ