Фондация „Детски книги“: Родителите четат все повече на децата си 

Колкото по-рано започнете да четете на детето, толкова по-добре

По повод Международния ден на детската книга Ozone разговаря с фондация „Детски книги” относно изданията, които интересуват малчуганите и по какъв начин ранното четене помага за тяхното развитие.
От 2012 г. сайтът на фондацията Detskiknigi.com предоставя отзиви за книги и съвети за развитието на четенето от 0 до 16-годишна възраст. В него могат да бъдат открити близо 4500 специализирани статии, отзиви, съвети и анализи по темата как да отгледаме млади читатели. 

Само от 01.04.2024 до 03.04.2024 може да вземеш детски книги с промокод KIDS15. Кодът е валиден само при онлайн покупка от Ozone.bg и не може да се комбинира с други промоции и преордъри. Промокодът не важи за издания на издателствата „Книгомания“, „Рибка“, „Лисиче“, „Егмонт“, „Orange Books“, „Давид“ и за книги с мисия.

– На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга, ден, в който празнуваме и рождения ден на един от най-любимите детски автори Ханс Кристиан Андерсен. Изменили ли са се предпочитанията на родителите спрямо книгите, които четат на децата си? И по какъв начин?

– В последните години можем да отбележим положителна тенденция: родителите четат на малките си деца. Преди 6-7 години това начинание се считаше по-скоро за екзотично занимание, поне в масовия случай. И макар да имаме много повече деца, които растат с книги, екипът ни отчита факта, че все повече от предпочитаните издания са или книги с познати от детството на родителите приказни истории, но често силно адаптирани и с много по-беден език, или „книги-наръчници“. А това може да бъде проблем.

И ако се върнем на въпроса, родителите са изменили предпочитанията си спрямо книгите, които избират, като те често не включват теми, които може и да са необходими на децата, но не са интересни или приятни на самите родители. Ограничаването на избора до четива, които „учат“ децата да правят онова, което искат от тях възрастните, не подпомага същите тези деца да се подготвят за живота по-нататък.

– Коя е темата, в която през последните 2 години е насочен родителският фокус за книги, които предпочитат за децата си?

– Както вече споменахме, родителите продължават да избират книги, които им помагат да възпитават децата си: книги за гърнето, премахването на биберона, самостоятелното заспиване, храненето… Или пък избират историите от своето детство, които познават, включително и като илюстрации. 

По-интересно за нас е кои са темите, които вълнуват самите деца. Тях изследваме през вота на малките от 3 до 16 години, които участват в Националната награда „Бисерче вълшебно“. Забелязали сме, че макар и привидно различни, всички книги на челни позиции, отразяват темите: семейството, приятелството, грижата за другия и за планетата… Надяваме се, че възрастните ще започнат да обръщат по-голямо внимание на темите, които вълнуват децата, защото това е в основата и на споделеното общуване, и на предаването на ценности. Вярваме, че няма по-добри учители за нас, възрастните, от нашите деца.  

– Кога е най-подходящо родителят да започне да чете на детето си?

– Колкото по-рано, толкова по-добре. Под „по-рано“ екипът ни разбира времето от раждането нататък (пренаталното четене е важно, но все още е доста нова концепция за нашите ширини, макар да има доста научни доказателства за ефекта му).

Разбира се, никога не е късно да започнем да четем – детето ни винаги ще извлече полза.

В книгата „Да отгледаш читател: Наръчник за родители“,  Алисън Дейвид дава много систематизирани, достъпни, разпределени по възраст съвети за съответната възраст от раждането до тийнейджърските години.
Може би е хубаво също да подчертаем, че под „читател“ не разбираме човек, който непрекъснато чете книги и не прави почти нищо друго, а е по-скоро личност, която умее да извлича и анализира информацията, така че да взема решения за себе си и за околните на база критичното си мислене.

– Как се посажда зрънцето интерес и любов на децата към книгите? Как да бъде стимулирам детския интерес, който знаем днес е напълно завладян от екраните?

– Тайната е проста: даване на достъп до точните книги, уважаване на детската гледна точка и съвместно четене. Второто и третото условие са изцяло в ръцете на родителите.

 

Предложения за детски книги от читателите ни

За да отбележим празника, селектирахме едни от най-харесваните и предпочитани детски книги от нашите читатели.

Разкрий необятния свят на емоциите за малчугана ти с Ти си градинарят на своето сърце или тайната на щастието”. Книгата – част от поредицата за зайчето Помпон, ще разкрие на децата видовете емоции, тяхната сила и отражение върху връзките ни с други хора.

 

 

А ако детето ти е любознателно, то класическата енциклопедия Британика ще задоволи интереса на най-малките изследователи от 0 до 3 г.
Енциклопедията е богато илюстрована и предоставя интересна информация
за биологичното разнообразие на достъпен за невръстните език.

 

 

Неминуемо влизането в друг етап от развитието на детето, като приемане в ясла или училище носи много промени и стрес.
Подготви детето, а и себе си, за тези промени с „Какво да направиш, ако“, която обяснява по достъпен начин заопасностите, с които децата могат да се срещнат и как да реагират в такива ситуации.

 

 

Приказки за лека нощ” продължават и до днес дапренасят всяко дете в магичния свят на сънищата с помощта на елфи, феи и принцеси.

 

 

ВИЖ ОЩЕ ДЕТСКИ КНИГИ ТУК