10 книжни предложения, с които да приветстваш 2023 година

Книжният януари е показателен за това как ще ти тръгне 2023 година в частта ѝ за четене на страхотни нови заглавия. Затова недей да пропускаш списък ни с най-чаканите книги на българския пазар! Годината почва многообещаващо с български и преводни творби, които обхващат широк диапазон от теми и жанрове, така че нямаме съмнение, че следващата ти любима книга ще е тук. Просо я открий!

 

Мамник от Васил Попов, изд. Ерове

Васил Попов е известен с разказите и романите си по мотиви от българския фолклор. И в „Мамник“ той не изневерява на своя стил, предлагайки на читателя история за странни убийства в едно българско село, която е обвита в мистерия и пропита в легенди. Емил и Божана тръгват по следите на нечовешко зло и забравени загадки, за да го спрат. На помощ им се притича възкръснал мъртвец, който има несвършена работа на горния свят.

„Мамник“ е победител в първия по рода си конкурс в България за оригинален аудиосериал.

Младият мъж от Ани Ерно, изд. Фама+

Френската писателка Ани Ерно спечели Нобелова награда за литература през миналата година за „смелостта и клиничната прецизност, с които разкрива корените и колективните ограничения на личната памет“. Критиката определя новелата „Младият мъж“ като венец в творчеството на Ерно. Както винаги тя стои далеч от клишетата и изкуствените драми. Тонът е ведър, споделящ „радост от нещата в живота и от тяхната освободителна преходност“.

Емили в Париж от Катрин Каленгула, изд. Сиела

Изпълнена с хумор и недоразумения, „Емили в Париж“ е романизация по хитовия сериал на Netflix с участието на Лили Колинс. Книгата проследява историята на една млада американка във френската столица, която се опитва да подреди своя живот и да открие мястото си под слънцето. По пътя си се сблъсква с много перипетии, трагикомични драми и изпитания, които са страшно забавни за гледане и четене.

Буря и ярост от Дженифър Л. Арментраут, изд. ИнфоДАР

„Буря и ярост“ е първа книга от новата трилогия на популярната фентъзи писателка Дженифър Арментраут „Предвестникът“. Тя покори сърцата на читателите у нас с поредицата тийнейджърски романи – „Кръв и пепел“.

„Осемнадесетгодишната Тринити може и да ослепява, но е способна да вижда призраци и духове и да общува с тях. Нейната дарба е причината да живее скрита от години в общност, охранявана от Стражи – шейпшифтъри, които охраняват човешкия род от демони. Ако демоните разберат истината за Тринити, ще я погълнат, за да подхранят силите си.“ – от анотацията.

Феята от захарницата 5: Ванилия Величественова Всемогъщова от Катя Антонова, изд. Рибка

Дългоочакваната пета (за съжаление и последна) книга от поредицата на Катя Антонова „Феята на захарницата“ е вече тук! По време на новите приключения на Ванилия децата ще разберат има ли дума „сотла“ и какво означава тя. Ще се запознаят с КАН и ще посетят стая с еднорози. Ще видят как едно невзрачно момиче се превръща в звездата в училище. Това е една история за приятелството и предателството, за доброто и злото, за сбъднатите мечти и как те ни правят по-добри хора?

Готвачката от Кастамар от Фернандо Муньес, изд. Прозорец

Действието на романа на Фернандо Х. Муньес се развива през 20-те години на ХVIII век в Испания. С центъра на историята е една млада жена, която се опитва да подреди живота си. Тя страда от фобия към големи открити пространства и живее в собствената си малка вселена, кухнята на Кастамар, където единствените прозорци към външния свят са ястията, които готви с много страст. Невероятните ѝ гозби впечатляват господаря на имението дон Диего – красив, възпитан и богат довереник на крал Филип.

Аз, ваксинаторът от Стоян Николов-Торлака, изд. Попов мост

В разгара на ковид епидемията групичката ексцентрични герои решава да продава „вълшебен“ лечебен еликсир. В резултат на това се забърква забележителна смесица от абсурдни ситуации, неочаквани събития и много смях.

Последният роман на Стоян Николов-Торлака е достойна епитафия за цялото му творчество. „Аз, ваксинаторът” разсмива, трогва, отваря очите и разголва скритото, но най-вече събужда тъга. Защото това е последната история на Стоян, а малцина писатели притежават подобен неподправен усет за човека и кривата му, недодялана, груба красота. Торлака бе изключителен точно в това – да създава образи отвъд клишетата и предразсъдъците. Добросърдечният присмех и безпощадната самоирония бяха неговите най-силни оръжия.“ – Силвия Недкова

Хора и улици, град като град от Павлина Делчева – Вежинова, изд. СофтПрес

В „Хора и улици, град като град“ Павлина Делчева – Вежинова ни представя един много интригуваш личен разказ за София през втората половина на XX век, в който разказва за хората, които вдъхват живот на града. Тази книга напомня на старите „кутии със спомени“, които мнозина пазят, за да съхранят миналото и го направят стълба към бъдещето.

Докато разказва за своите улици, своето ежедневие и своите приятели, Павлина Делчева-Вежинова неусетно прокарва нишки от личното към общото. Тръгвайки по дирите на софийските спомени, тя кани всеки да извика от миналото своите улици и своите хора. Да допълва, дописва и доразказва. Защото спомените са нещо, което придобиваме отвън, за да ни укрепи отвътре.“, из анотацията.

Пустинна звезда от Майкъл Конъли, изд. Бард

„Пустинна звезда“ е определян като най-завладяващия и трогателен роман на  Майкъл Конъли, който е писал до момента. И тук той доказва, че не напразно го наричат „един от най-великите криминални автори на всички времена“. В последната книга за инспектор Рене Балард тя се съюзява с пенсионирания Хари Бош, за да разследват и открият кой е серийният убиец, останал на свобода толкова дълги години.

Бош поклати глава. „Или всички имат значение, или никой няма значение“ бе философията, която винаги бе влагал в разследването на убийства, но беше също и личната му философия. Не беше девиз, особено пък такъв, който би му харесало да гледа написан на някоя стена. Това бе нещо, което усещаш и знаеш вътре в себе си. Не нещо, което да рекламираш или на което да учиш хората.“ – откъс от книгата.

 

Как да общуваме с непознати от Малкълм Гладуел, изд. Жанет 45

В „Как да общуваме с непознати“ Малкълм Гладуел – авторът често определян като най-влиятелното перо на съвремието, ни учи какво трябва да знаем за хората, които не познаваме и как да се държим с тях, за да имаме смислена и полезна комуникация. Книгата е ценен източник на съвети за това как наистина да опознаем околните, без да се създават конфликтни ситуации.

„Как да общуваме с непознати“ е задължителна книга… Обожавам я. Тя ще промени не само начина, по който възприемате непознатите, а и това как гледате на себе си, на новините, на света изобщо. Тази книга наистина ме промени.“ –  Опра Уинфри