Guild Wars 2 – World vs. World vs. World PVP (WvWvW)

“Димът се стелеше над бойното поле, носейки мирис набарут и кръв, а в далечината могъщи требушети и балисти обстрелваха стените на замъка Стоунмист, отбраняван със сетни сили от малкото оцелели бойци”

Не, това не е откъс от книга за някой велик военачалник. Това е истинската и жива реалност в PvP режима на Guild Wars 2, наречен с дългото и не прекалено благозвучно име World vs World vs World (WvWvW). В него сървърът, на който се намира героят ви, се изправя в директно противопоставяне срещу два сървъра на място извън стандартния игрови свят, наречено Мъглите.

В него всеки от световете (сървърите) има своя зона (общо три) плюс още една централна, наречена Вечните Бойни Полета (ВБП). Във всяка от тях на ключови места са разположени ресурсни лагери, кули и крепости, а в центъра на ВБП – огромният и опасан от две защитни стени замък Стоунмист. Завладяването на всеки от горепосочените обекти носи точки за вашия свят (сървър). Тези битки са с продлъжителност от две седмици, а в края на този период на база на натрупаните точки сървърът с най-висок резултат печели и се изкачва нагоре в класацията, след което бива изправен срещу нови два сървъра, отговарящи на нивото му според броя досегашни победи и други фактори.

Eдин от най-важните елементи на WvWvW e Провизията, който е специален ресурс и може да бъде използван за важни стратегически и тактически преимущества на бойното поле:

1. За построяването на обсадни машини.
2. За поправката на вратата и стените на кулите, крепостите и на основния замък на вашия сървър в съответната зона.
3. Поставянето на дефанзивни подобрения за горепосочените.

Във всяка кула, крепост и в замъка има резерва от провизия, която се транспортира чрез кервани от най-близкият ресурсен лагер. Всеки играч може да взема от резервираната провизия , но може да носи само 10 единици от нея.

Обсадни Машини

Обсадните машини са оръжия, които могат да бъдат построени, за да се постигне определена цел. Например Колите със стрели и Оръдията са много ефективни срещу група от врагове, докато Балистите и Требушетите са идеални за разбиването на врати и стени. Специално за разбиването на врати е създаден Огненият Овен, който се построява близо до тях и им причинява огромни щети. Играчите могат да атакуват вратите и стените и директно с уменията си, но пораженията, които те причиняват на укрепени структури, са малки и подобни атаки без обсадна техника отнемат значително повече време.

На разположение на защитаващите се са налични и дефанзивни обсадни машини, които могат да бъдат построени по стените и да улеснят отблъскването на атаки от вражески играчи и тяхната обзадна техника. Една от тях е Казанът с вряло масло, който е класически начин за справяне с врагове, които тропат шумно по вратата. Построяването на обсадна машина изисква играчът да закупи неин дизайн (blueprint) от определен търговец.

Ролята на Гилдиите

Всеки път, когато кула, крепост или замъкът Стоунмист биват превзети от даден сървър, гилдията с най-много участвали в завладяването участници има опцията да обяви завладеният обект за свой, като по този начин може да сложи знамето си върху него, както и да му направи подобрения. Подобренията могат да включват от по-силни врати и стени, наемането на повече NPC стражи, охрана на керваните със провизия или даже собствен телепорт до други точки. Всеки ъпгрейд струва на гилдията пари, провизия и карма, които играчите й акумулират по време на битките.

Значението на Отряда

Отрядът е бойна единица, която спомага за по-лесното групиране на играчите с цел постигането на определени цели, били те превземането на крепост или просто объркване на вражеските планове. Централна роля в един отряд играе неговият Командир, Всеки играч може да стане такъв, стига да разплолага с командирски лиценз от определен инструктор в играта. След като лиценза се активира, играчът може да стане командир по всяко време. Един отряд може да има само един командир. За по-лесното разпознаване между членовете на отряда, всеки от тях има икона над главата на персонажа си, която не може да се види от членовете на друго звено/отряд. Командирът може да задава знаци по картата на WvWvW зоната, указвайки на членовете на точки за регрупиране, следваща цел и други визуални ориентири, които за от особено значение ако се намирате в група с непознати играчи и нямате директна гласова комуникация.

Сфера на Силата

В WvWvW Сферата на Силата е предмет от огромно значение за всеки свят. В зоната на всеки от тях в най-северния край e разположена такава,  охранявана от мощно NPC, наречено Пазителят на Сферата. Ако Пазителят бъде победен и Сферата открадната от играчи на друг сървър, те имат на разположение 15 минути, в които да я транспортират до контролиран от тях замък и да я поставят в специален олтар. Успехът на подобна атака и отмъкването на сферата на вражески сървъ носи на новите й притежатели  значителни бонуси за целия сървър в рамките на WvWvW битката. Ако един свят успее да задържи една, две или дори три Сфери, бонусите се увеличават още повече, което превръща задачата по допълнителната охрана на сферата на вашия сървър в нещо много по-важно от рутинна охрана на други обекти или кервани по картата – врагът несъмнено ще се опита да се сдобие с нея и трябва да бъдете нащрек.

Да участваш в WvWvW битки в Guild Wars 2 е незабравимо преживяване, което се помни дълго. Не само защото сте заедно с други играчи от своя сървър, обединени от една обща цел, а защото можете да изживеете мечтата, която дреме във всеки в много от нас – да участвате в истинско сражение срещу други хора, да видите как враговете обръщат в бяг, защото вашият отряд умело и неочаквано ги е атакувал в гръб, или дори само за да управлявате обсадна машина ако изпитате нужда да сеете разруха. Във всеки един момент, в който стартирате Guild Wars 2, вашият сървър е в битка с други два и неговата чест и слава са заложени на карта. Във всеки един момент вие можете да продължите приключенията си в Тирия, да се впуснете в PVP арените или да се хвърлите в WvWvW режима и да се присъедините към останалите играчи от вашия сървър, без значение дали те са от вашата гилдия или не и да се отдадете на атака или защита спрямо моментната ситуация и броя активни играчи.

Присъединете се към нас, бъдещите изследователи на Тирия и заповядайте на среща с българската Guild Wars общност на 20 Август от 19:00 часа в бар RockIT в София.

Автор: Delegat @ http://guildwars.bg