Десислава Иванова, Uspelite.bg: Книгите, които ни вдъхновяват към по-добро бъдеще

За втора поредна година Ozone.bg организира събитие, което развълнува много от страстните читатели. „Книга на годината“ отличи в 10 категории най-интересните и най-вълнуващите книжни издания на 2023 година. Тук може да прочетете повече за събитието и победителите.

По този повод Ozone покани Десислава Иванова да ни сподели за книгите, които биха ни вдъхновили към едно по-добро бъдеще. Деси е главен редактор на Uspelite.bg, но се превъплъщава и в ред други роли. Ако не твори вълшебства като книжна сладкарка и съосновател на Trouble Bakers, тя е домейн нинджа и майка. Ясно е, че интересите ѝ са безброй, но сред най-любимите ѝ такива са четенето и писането.

1. „Никога, никъде, никой“ на Нийл Геймън

Първата книга, на която спира избора си Деси Иванова, е на Нийл Геймън. За „Никога, никъде, никой“ Деси отбелязва, че е вдъхновяваща с посланието си – колко „важно е да помним, че всяка врата води нанякъде и да не забравяме да виждаме невидимите хора“. Ърбън фентъзито ни запраща в един подземен свят, лабиринт, в чиито шахти дебнат сънищата на миналото, а сблъсъкът с неназовимото може да коства нечий живот.

2. „Страна на чудесата за непукисти и краят на света“ на Харуки Мураками

Малко са онези, които не са срещали името на Харуки Мураками и неговите романи, които често пъти съчетават в себе си модерност и изключително въображение. В своята лична класация на вдъхновяващи книги Деси поставя на второ място именно негова творба – „Страна на чудесата за непукисти и краят на света“. В нея героят непукист няма име, но пък двата му свята започват да се преплитат, за да ни покажат, че краят може да е безкраен, но същевременно и ново начало.

Нихилизмът се бори с оптимизъм, а щом чуем да се говори за „позитивна журналистика“, неизменно се сещаме първо за онлайн медията Uspelite.bg, която дава гласност на смислени инициативи, бизнеси и хора. Да си набавим периодичната дажба позитивизъм може да стане чрез статия, да, а защо не и под формата на книга…

3. „Голямата панда и Малкият дракон“ на Джеймс Норбъри

Трета в списъка е книгата „Голямата панда и Малкият дракон“, за която редакторката смята, че ни показва как винаги ще имаме нужда от вътрешен мир и „от това да подредим Вселената“. Това може да се случи лесно, ако се присъединим към странстващото дуо на Норбъри. Авторът, вдъхновен от философията на будизма, вплита в произведението си идеи, които ще ни помагат и в най-мрачните дни.

Страстта на Деси по четенето и писането намира израз също в онлайн блога ѝ Trouble Bakers, където любовта към книгите върви ръка за ръка с любовта към храната. Чрез образователните си сладкиши бейкърите искат да покажат, че вълшебният свят на литературата трябва да бъде достъпен за всички.

4. „A velocity of being: Letters to a young reader“, съставена от Мария Попова

За важността и силата на литературата говори и четвъртата книга, посочена от Десислава Иванова. „A velocity of being: Letters to a young reader“ съдържа писма на писатели, артисти, учени и философи, които споделят за любовта си към книгите и четенето като цяло. За този сборник книжната сладкарка/писател вярва, че ни учи, че „книгите ни спасяват отново и отново и по този начин, спасявайки себе си, ние спасяваме и света“.

5. Всички книги на Беки Чеймбърс 🙂

Дали пък тайните на Вселената не се крият в разгадаването на тайните на Космоса? Беки Чеймбърс със сигурност търси отговорите и увлича читателите си с фантастичното си творчество. Главната редакторка на Uspelite.bg вярва, че независимо коя книга на авторката подхванем, тя е способна да ни въздейства за по-добро. Дебютният научно-фантастичен роман на Чеймбърс от едноименната поредица „Дългият път към една малка, ядосана планета“ е страхотен старт за всеки, който не се е сблъсквал досега с творбите ѝ.

Това са 5-те книги, за които разказа Десислава Иванова в своето видео. Споделя ги и с искреното пожелание читателите да бъдат вдъхновени, чрез книгите, не само за създаването на по-добро бъдеще, но и за още нови приключения.