Как да си изберем барбекю

Барбекюто, като традиционен начин за приготвяне на храна, е популярно по цял свят. Обикновено се прави на открито със специален грил, който се нагрява с въглища, газ или дърва. В зависимост от предпочитанията, барбекюто може да се използва за готвене на месо, риба, пилешко, зеленчуци и др. Най-често се добавят специални подправки и маринати, за да се подобри вкусът на храната.

В допълнение към вкусната храна, барбекюто е и начин за общуване и забавление. Хората се събират около грила, споделят храната си и се наслаждават на добра компания.

В наши дни има много различни видове барбекюта – от класически до модерни, които идват с множество различни функции и опции. Те се различават по материал, форма, големина, начин на нагряване и други характеристики.

Някои от най-популярните видове са:

  • Газовото барбекю се нагрява с помощта на газ. Тези барбекюта са много удобни за употреба, тъй като температурата може лесно да се контролира. Освен това не е необходимо да се грижите за въглищата или дърва за огъня;
  • Барбекюто на въглища е най-традиционният вид, който е много популярен заради автентичния вкус на храната, която се приготвя на него;
  • Електрическото барбекю е най-лесно и бързо за употреба, защото се ползва електричество вместо да се занимавате с палене за въглища, дърва или газ. Сред природата обаче то е най-трудно приложимо;
  • Преносимите барбекюта могат да бъдат лесно пренасяни, което ги прави идеални за пикници, къмпинг и други дейности на открито;

Това са само някои от многото различни видове барбекюта, които са на пазара. Изборът зависи от конкретните нужди и предпочитания. Независимо от това, какъв вид грил харесвате, барбекюто винаги е прекрасен начин за приготвяне на храна и споделяне на време с близки и приятели.

Предлагаме ви една лесна и вкусна рецепта за риба, приготвена на барбекю:

Необходими продукти:

4 рибни филета (по избор, може да се използва сьомга, пъстърва, хек или друга риба)

2 с.л. зехтин

2 с.л. пресен лимонов сок

2 скилидки чесън, нарязани на ситно

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. черен пипер (по желание)

Начин на приготвяне:

Загрейте барбекюто на средна температура.

В купа смесете зехтина, лимоновия сок, нарязания чесън, солта, черния пипер.

Поставете рибните филета върху голям лист от алуминиево фолио и ги полейте с марината, като ги обръщате, за да ги покриете от всички страни.

Завийте фолиото плътно, за да създадете пакет за печене.

Поставете пакета върху решетката на барбекюто и печете за около 5-10 минути за рибни филета с дебелина 1-2 см, като го обръщате на всеки 3-4 минути.

Отстранете пакета от барбекюто и отворете внимателно. Сервирайте рибата топла, заедно с любимите си гарнитури.

Тази рецепта е проста и бърза за приготвяне и гарантира мека и сочна риба, която се топи в устата.

 

Ето и една вкусна и лесна рецепта за зеленчуци на барбекю:

Необходими продукти:

2 – 3 червени или зелени чушки, почистени и нарязани на шайби

1 патладжан, почистен и нарязан на шайби

1 голяма тиквичка, почистена и нарязана на шайби

2 моркова, почистени и нарязани на диагонални парчета

1 глава лук, нарязана на дебели полумесеци.

2 с.л. зехтин

2 с.л. балсамов оцет

2 скилидки чесън, нарязани на ситно

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте барбекюто на средна температура.

В купа смесете зехтина, балсамовия оцет, нарязания чесън, солта и черния пипер.

Поставете зеленчуците в купата и ги разбъркайте, за да ги покриете от всички страни с маринатата.

Оставете зеленчуците да почиват в маринатата за около 10 минути.

Поставете зеленчуците на горещата решетка на барбекюто и печете за около 10-12 минути, като ги обръщате на всеки 2-3 минути, за да се изпекат от всички страни.

Когато зеленчуците са готови, отстранете ги от барбекюто и ги сервирайте топли като гарнитура към месо или като самостоятелно ястие.

Тази рецепта за зеленчуци на барбекю е перфектна за лятото и ще ви донесе сочни и ароматни зеленчуци, които са идеални като гарнитура към всякакви месни ястия. Можете да добавите и други зеленчуци, които обичате, като карфиол, броколи и др.

ВИЖ ВСИЧКИ БАРБЕКЮТА