Какво е гигабитов рутер и кой има нужда от такъв

Някога били ли сте разочаровани от ниската скорост на вашия домашен интернет? Една от потенциалните причини може да бъде, че вашият рутер, известен още като маршрутизатор, не е достатъчно бърз. Той оказва ключово влияние върху скоростите, които можете да получите във вашата мрежа. За това, ако искате да разполагате с възможно най-бърза връзка, трябва да сте сигурни, че притежавате гигабитов рутер.

Но защо точно такъв и как той влияе на цялостното представяне на вашата мрежа? На тези въпроси ще отговорим в този материал.

Какво представлява гигабитовият рутер

На по-старите маршрутизатори обикновено ще забележите характеристики като „10/100 Ethernet скорости“, или иначе казано – скорости на пренос на данни от 10 Mbps или 100 Mbps.

Гигабитовият маршрутизатор на външен вид изглежда като всеки друг по-стар 10/100 рутер – има антени, вход за оптика, WAN и LAN портове отзад, бутон за включване и светлинни индикатори. Разликата е в това, че ако той е гигабитов, технологията е по-нова и той е способен на максимални скорости на трансфер до 1000 Mbps или 1 гигабит в секунда. Затова техните скорости се отбелязват с 10/100/1000. Но гигабитовите маршрутизатори не могат да се справят с тях и обикновено са ограничени до максимум около 100 Mbps.

1 гигабит е равен на 1000 мегабита (1Gbps = 1000 Mbps). Следователно, ако вашата интернет услуга поддържа високи скорости между 100 Mbps и 1 Gbps, гигабитовият маршрутизатор ще ви позволи да ги използвате.

По новите модели устройства са двулентови (двуканални), което означава, че могат да създадат 2 безжични WiFi мрежи – една на стандартните 2.4 GHz и една на 5 GHz.

Но само защото имате гигабитово устройство, не винаги означава, че имате гарантирана гигабитова скорост. Има много други фактори, които влияят върху това. Например всяка отделна част от вашето оборудване, като приемник, рутер, кабели, интернет услуга и т.н., трябва да може да поддържа такава скорост. Ако дори и един компонент не отговаря на това изискване, то цялата мрежа ще бъде ограничена до максималната възможна скорост на този конкретен компонент.

Кога имате нужда от гигабитово устройство

Макар че гигабитовите маршрутизатори са много нашумели през последните години, не всеки човек има нужда от такъв, с оглед на своята интернет връзка, оборудване и т.н. 

Ето няколко примера, кога такова устройство би ви било от полза и кога – не:

  • Ако имате гигабитова интернет услуга, поддържаща скорости до 1 гигабит в секунда;
  • Ако поддържа скорост между 100 и 1000 Mbps, а вашият рутер поддържа само до 100 Mbps, може да помислите да го замените с гигабитов такъв, за да може да се възползвате от по-добър сигнал;
  • Ако често се занимавате с теглене или качване на големи обеми от информация, ще се нуждаете от висока скорост, за да вършите това по-бързо;
  • Ако все пак вашия интернет план е ограничен до 100 Mbps, няма да имате полза от закупуването на гигабитово устройство, понеже така или вашият план не предоставя такава по-висока скорост, от която да се възползвате.

Повечето производители предоставят книжки или линкове с упътване за свързване на своите рутери. Ако все пак се затруднявате, може да се обадите на вашия интернет доставчик, който да ви помогне да направите необходимите настройки като парола, IP адрес и др.

Може да разгледате предложенията в онлайн магазина на Ozone.bg. В него ще намерите голямо разнообразие от различни видове и модели рутери, а ако имате въпроси, консултантите на Озон ще ви помогнат да направите най-добрия избор за вас.

ВИЖ ВСИЧКИ ГИГАБИТОВИ РУТЕРИ