Какви видове аудио системи има

Филми, видео игри, музика, презентации, подкасти или концерти. Каквото и съдържание да обичате да гледате или слушате на вашия телевизор или компютър, качеството на картината несъмнено е много важно. Но още по-важно дори и от видео компонентът е аудиото. Лошото качество на звука може сериозно да повлияе на изживяването ви. Помислете, например, какъв е смисълът от кристално чиста картина докато гледате филм, ако на практика не чувате и разбирате какво казват актьорите.

Именно затова имате нужда от качествена аудио система, без значение дали искате да се наслаждавате на домашно кино, на любимата си игра или пък да подразните съседите като си спретнете една малка дискотека у дома.

В тази статия ние от Озон ще се опитаме да внесем малко яснота по въпроса какви видове аудио системи има, какви са техните функции и характеристики и по какво се различават една от друга.

Какви видове аудио системи има

Разнообразието от марки и модели аудио системи е наистина голямо. Има хоризонтални, вертикални, големи, малки, преносими, за вграждане в стени и тавани, кабелни, безжични, такива, състоящи се само от тонколони, или включващи и субуфери и т.н. Тук ще се спрем на някои от най-основните:

Това са ниски и продълговати (обикновено правоъгълни) устройства, които са компактни и лесни за монтиране. Обикновено се поставят пред или под телевизора и съдържат високоговорители, които разпръскват богатия и детайлен звук равномерно в помещението, което е добре дошло за киноманите. Срещат се както безжични, така и такива, които се свързват с кабели. Намират се и варианти със и без субуфер.

2.0 е базовият вариант, състоящ се от два звукови канала (ляв и десен), произведени от два високоговорителя. При конфигурацията 2.1 към двата говорителя, отговарящи за по-голямата част от звука е добавен и един субуфер отговорен за баса. Тези два варианта са доста разпространени и предлагат сравнително добро покритие на звука.

Следвайки логиката от предходните две опции, 3.1 каналните устройства разполагат с три говорителя – ляв, десен и централен, както и със субуфер. 

Тук вече говорим за аудио системи за домашно кино със съраунд ефект. Звукът е перфектно разпределен и балансиран в цялото помещение. Това става благодарение на специфичното разположение на субуфера и петте тонколони, които са две предни (лява и дясна), две задни и една централна. Това създава 3D ефект на звука. Например, ако гледате филм, в който кола преминава по екрана отляво надясно, вие ще чуете как звукът от това също се чува отляво надясно. Разбира се има и още по-големи конфигурации от този тип, като например 7.1, 9.1 и т.н.

На какво да обърнем внимание при избор на аудио система

При закупуване на такъв тип техника има и няколко други неща, които да вземете предвид, след като сте решили вече какъв вид и с колко канала бихте искали да бъде тя. Някои модели предлагат допълнителни функции и екстри пред останалите, които може да ви се сторят примамливи.

Някои аудио системи например са безжични, като се свързват с вашите устройства с помощта на bluetooth. Това е много удобно, особено ако не искате навсякъде из вас да има кабели. 

Други са снабдени с микрофони, с които можете да си спретнете едно страхотно караоке с приятели или да изнасяте речи или презентации пред повече хора.

Трети пък имат цветни светлини, като при някои те мигат и променят цвета си с ритъма на музиката, така че партито да бъде още по-хубаво.

Също така няма да е лошо да изберете модел, който разполага с дистанционно управление, за да не се налага да ходите до устройството всеки път, когато искате да смените песента например.

Разгледайте и актуалните предложения за качествени аудио системи в онлайн магазина на ozone.bg.

ВИЖ ВСИЧКИ АУДИО СИСТЕМИ