Какво представлява дрона и откъде да си купим?

Дроновете поставиха началото на цяла една нова ера в света на фотографията и видеозаснемането. Технологията е толкова успешна и иновативна, че се използва масово и в други сфери, като например в земеделието, армията и дори в куриерските услуги. 

Ако сте решили и вие да си купите една такава летяща машинка, но не знаете на какво точно да обърнете внимание, тази статия може да ви бъде от полза.

Какво представляват дроновете

Най-общо казано, това са безпилотни летателни апарати (БЛА), които се управляват дистанционно. Повечето от тях са снабдени с дигитални камери с висока резолюция, като някои модели от по-висок клас могат да правят изключително качествени и професионални снимки и видеоклипове. Те летят с помощта на множество ротори и перки, подобно на хеликоптери. Снабдени са с вътрешни жироскопи, които ги стабилизират в пространството, позволявайки им да кръжат и да заснемат невероятни визуални изображения по време на полет.

Безжичната връзка позволява пилотиране със специално дистанционно управление или с устройства като мобилни телефони и таблети, като дори съществуват очила за пилотиране, през които гледате от гледната точка на дрона и изглежда така, сякаш се намирате в него. Те са особено полезни при състезателните модели, понеже така пилотите добиват по-реална представа къде спрямо препятствията се намира летателният апарат.

На какво да обърнем внимание при избора на дрон

Изборът на безпилотен летателен апарат може да се окаже цяло предизвикателство. Голямото разнообразие от марки, видове и модели, предлагащи различни функции, може да бъде объркващо. Затова трябва да сте наясно за какво смятате да го използвате по принцип и спрямо това да направите своя избор на база характеристиките на различните модели.

  • Камера

Започнете с това, дали искате да имате дрон, с който да може да правите дигитални снимки и видео или просто да си летите с него в парка за удоволствие. Второто, разбира се, ще е много по-евтин вариант, защото той ще спада по-скоро в категорията „играчки“. Ако обаче сте се спрели на първия вариант, трябва да проверите характеристиките на камерата. Има ли стабилизация, какви мегапиксели е резолюцията ѝ, снима ли в 4K и имате ли нужда от това и т.н. Колкото по-добри са показателите, толкова по-качествени кадри ще може да заснемате, но разбира се и цената ще е по-висока.

  • Размер и тегло

За някои дронове над определен размер и тегло и отговарящи на някои характеристики има нужда от регистрация и изкарване на сертификат за управление, така че бъдете сигурни, че сте се информирали дали това е необходимо за модела, на който сте се спрели.

  • Живот на батерията

Едва ли искате батерията ви да държи малко. Затова гледайте мощността ѝ да е достатъчно голяма. Повечето дронове издържат във въздуха до около 30 минути, а някои и по-малко. Затова внимавайте на какво разстояние изпращате машината, защото трябва да ви остане достатъчно заряд и за да я върнете при вас. Имайте предвид и че времето на полет се съкращава още, ако има по-силен вятър. Добра идея е и да закупите една-две допълнителни батерии и да ги държите заредени и винаги до вас.

  • Функции

Различните модели имат повече или по-малко функции и екстри. Преценете кои от тях ще са ви нужни, за да не давате излишни пари за нещо, което няма да използвате. Една полезна опция, особено при начинаещи пилоти е наличието на сензори за автоматично забелязване и избягване на препятствия. Тя значително може да удължи живота на дрона ви. 

В онлайн магазина на Озон, на адрес Ozone.bg ще откриете голямо разнообразие от дронове от нисък среден и висок клас. Там има всичко необходимо за привържениците на това хоби, без значение дали са професионални фотографи или любители.

ВИЖ ВСИЧКИ ДРОНОВЕ