Отвъд разлома – многото светове на Питър Уотс

След скорошната ни разходка из викторианската готика на „Дракула“ и последвалия екшън в постапокалиптичния свят на „Границата“, издателство „Deja Book“ ни предлага да се потопим в безбрежното въображение на Питър Уотс – едно от водещите съвременни имена в научната фантастика.

Отвъд разлома e кратък, но рядко оригинален сборник. Всяка от историите е самостоятелна и съобразена предимно с научната страна на фантастичното – разказите са подкрепени фактологично с прекрасно изградена и емпирично убедителна фабула. За да разберем по-добре какво да очакваме от книгата обаче, може би трябва по-отблизо да се запознаем с нейния създател: Питър Уотс е канадец с ярък стил и темперамент. Пише безкомпромисно, игнорира стереотипите, изкушава се от дръзки и предизвикателни идеи, които вплита в повествованията си с изящна фантазия и с прецизно инкорпорирани технологични концепции. В известен смисъл творчеството му лавира между умерено маниерния, но увлекателен подход в комбинация с интелектуален, но достъпен за читателя и зареждащ сетивата сюжет.

Сборникът включва може би най-добрите кратки произведения на Уотс, част от които носят в себе си прогностичен заряд. Разнообразни, отличаващи се и дистанцирани от жанровите клишета, те успяват хем да отворят нови ниши, хем да ги запълнят по неподражаем начин; футуристични изобретения, извънземни заплахи, дълбоководни пътешествия, генетични манипулации, препрограмиране на мисловните процеси – Уотс категорично отказва да стои на едно място и постоянно впряга мозъка си в посока бъдещето, което пък едва ли е изненада, като се има предвид, че той вече доби сериозна популярност чрез радушно приетия Слепоглед, нашумял преди няколко години сред ценителите на този тип литература.

Парадоксално е, но стилистиката на Уотс е белязана както със студена индивидуалност, така и с пленителен начин на изразяване. Писателят не изпада в емоционални забежки, дори когато на героите му им се случва да попаднат в наистина драматични ситуации. В този смисъл някой би определил Уотс като по-скоро „мъжки“ автор, но тематиката на портфолиото му не е насочена към определен пол, а към човека по принцип – човекът като биологична машина, която търси начини за своето оцеляване в кризисна или критична ситуация. Вероятно именно заради това е носител на редица престижни литературни награди, а няколко от разказите, включени в Отвъд разлома, са му спечелили призовете „Шърли Джаксън“, „Тиъдър Стърджън“ и „Хюго“.

Един от най-добрите сборници с разкази, на които сме попадали – всяка една история вътре е завладяваща, любопитна и провокираща интелекта. – The MT Void

Остър и проницателен стилист с някак трагичен, макар и рационален поглед върху човешката природа. – Джийн Улф

Придържайки се към неоспоримо висок стандарт на писане, Питър Уотс използва умело прийомите на комерсиалната научна фантастика, за да анализира изоснови нашата социална и чисто човешка душевност. – Speculiction

Невъзможно е да се отрекат писателските умения на Питър Уотс. – Publishers Weekly