Диляна от „Аз чета“: 5-ма български автори с отличия през 2023 г.

Диляна Денева е отговорен редактор на най-големия сайт за книги и четене в България „Аз чета“, а също така и партньор в първата българска агенция за LinkedIn маркетинг – BookMark. Сред важните каузи, с които е ангажирана, е достъпната среда.

Когато Диляна говори за книги, тя сякаш разказва приказка. А тази година сме безкрайно щастливи, че именно тя е част от събитието приказка на Ozone, наречено „Книга на годината“ 2023. Диляна ни разказва за произведенията на петима български автори, получили различни награди през изминалата година и като бонус към това ни препоръчва още няколко книги, докоснали душата ѝ. Приказката започва!

Настоящата година е белязана от историческото отличие на „Времеубежище“ с Международен Букър и това е първата книга, към която насочва вниманието ни Диляна.

Георги Господинов присъства в своеобразната ѝ класация с препоръки и със своя сборник с разкази „И всичко стана луна“. 19 разказа, които се помнят дълго. Или завинаги.

Красиво и изпълнено със смисъл предложение е и книгата „Едно възможно начало“ от Тодора Радева. И тук разказите те връхлитат, помитат, опустошават и възраждат душата ти. Сборникът е отличен с националната литературна награда „Йордан Радичков“.

От силната женска проза към силната мъжка проза се пренасяме със следващата книга – „Прегръдката на Амазония“ от Филип Лхамсурен. Страници, събрали истории за пътешествията и приключенията на една човешка душа.

„Бъди ми приятел“ от Юлия Спиридонова е симпатична книжка за симпатична жабка. А тази симпатичност е високо оценена от най-истинската публика – през 2023 г. книжката е удостоена с награда във Франция на база читателски отзиви от деца. Асоциативно Диляна добавя и „Жабчето Жо“ от Нуша Роянова към акцентите и в резултат имаме две жабешки истории, пълни с мъдрост за всички възрасти.

Книгата „И винаги любовта“ от Ина Иванова е отличена в националния литературен конкурс „Морето“. Сборникът събира разкази, пълни с… ами с любов – във всичките ѝ разнолики проявления.

„Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е следващата спирка в списъка на Диляна и тук акцент е великолепният превод на български от Богдан Русев, за който той получава наградата „Кръстан Дянков“. Както казва самата Диляна, а ние се съгласяваме безусловно, преводачите също са автори.

„Чувствителният разказвач“ от Олга Токарчук е и последното препоръчано четиво, събрало емоции и история във формата на великолепни есета.

Диляна споделя, че повечето важни хора в живота си среща покрай книгите. А ние от Ozone силно вярваме, че срещата с нея и с книгите, за които говори, ще оставят своя топъл, уютен отпечатък и у всеки от вас. Нашия стремеж е да популяризираме и насърчим четенето, поради тази причина за втора поредна година организираме церемонията „Книга на годината“.
Тазгодишните победители от 10-те категории можеш да видиш ТУК.