Топ 5 умения, които книгите и четенето развиват у децатa

Мисията на Вал Стоева от вече близо 15 години е да насърчава четенето сред децата и да развива тяхната грамотност. Тя е главен редактор на сайта detskiknigi.com, който предоставя обективна информация, специализирани съвети и новаторски инструменти за развитие на читателска култура у децата. Целта е родители, учители и специалисти заедно да отглеждат едно четящо поколение.

Освен това Вал е основател на фондациите „Детски книги“ и „Четене“, ангажирани с намаляване на функционалната неграмотност в България. Те са отдадени на идеята всяко дете да има право да отключи пълния си потенциал. Вал е и инициатор на Националната награда „Бисерче вълшебно“ – първата награда в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване от децата. Тя развива мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“ и вярва, че няма нечетящи деца, а само такива, които още не са открили точната книга.

Вал се е посветила на това да намира именно точните книги, които развиват знания и умения в подрастващите. Днес тя споделя с нас кои са петте най-важни умения, които четенето развива у децата:

  1. Търсенето и филтрирането на информация. Вал отбелязва, че интернет дава милиони предложения за отговор на нашите въпроси, но кой е верният можем да разберем, само ако това умение ни е добре развито.
  2. Намиране на творческо решение на различни проблеми и предизвикателства. Това е друга ключова способност, която децата развиват чрез книгите. Вал, припомня, че само хората умеем да пренасяме знанията си от една област в друга, а тези знания се придобиват именно чрез четенето.
  3. Развиването на емоционална интелигентност е следващото ключово умение. Книгите учат децата да бъдат толерантни и емпатични, да влизат в обувките на другия, да са мили, любезни и да правят света едно по-приятно място за живеене.
  4. Грамотност във всяка сфера – финансова, научна, медийна, дигитална. Това е умение, което можем да развием основно чрез четенето на книги.
  5. Критичното мислене – последното, но изключително важно умение. „Нека децата четат повече, за да бъдат мислещи хора.“ – подканва Вал.

Ние от Ozone също се стремим към популяризиране и насърчаване на четенето, затова за втора поредна година организирахме церемонията „Книга на годината“, с която да почетем и отличим любимите ви творби. Повече за нея и отличените можеш да разбереш тук.