Кои са победителите от церемония Книга на годината 2022?

Който е казал, че очакването е по-сладко от същинското случване на нещата, той не е бил част от Книга на годината с Ozone. Точно в 19:00 ч. на 18.12.2022 г. в Instagram профила ни @ozone.bg започна най-вълнуващото гласуването за Книга на годината.

Главни действащи лица бяха водещите Милица Гладнишка, Китодар Тодоров и 20 от най-добрите книги, появили се през вече отиващата си година.

Всяка книга намери път към сърцето на някого. Всеки позна себе си в някое заглавие. Несравнимият с нищо звук от разлистени страници и мирис на мастило, изпълниха пространството, за да разберем коя е Книгата на годината. Ето го и вашия Топ 20 книги на 2022 година:

„Сърце“ от Виктория Бешлийска, изд. Софтпрес

„Сърце“ идва след „Глина“. След Жара идва Добрана…

Вторият роман на Виктория Бешлийска със сигурност може да бъде определен като книга, за която чакането си е заслужавало. „Сърце“ е книга със:

Сила – идваща от нашата, българската история.

Ъгловати, трудни, но много истински герои.

Романтиката на едно отминало време.

Цвят – от корица до корица палитра от цветни емоции.

Еликсир – вълшебната отвара, от която всеки от нас се нуждае, за да излекува сърцето си.

„Уинстън се прибира за Коледа“ от Алекс Т. Смит, изд. Ракета

Уинстън, или известен още като Малката мишка с голяма мисия, е познат не само на децата. Малки и големи се забавляваха с неговите миналогодишни коледни приключения, а в новата прелюбопитна история е време за още такива. Магия, сняг, добро сърце, дом – не е ли това всичко, от което се нуждаем на Коледа? За книги като тази няма неподходящо време или възраст.

„Победителите“ (Бьорнстад 3) от Фредрик Бакман, изд. Сиела

Как да не ти се иска да прочетеш история, в която всичко започва с буря и приключва с огън? С „Победителите“ Фредрик Бакман слага край на трилогията за обитателите на Бьорнстад. Но поставя и началото на дълъг списък с въпроси, които ще си зададе всеки, осмелил се да прочете книгата докрай. А да си смел, винаги си заслужава. Иначе щеше ли да има победители?

„Ловците на призраци… по ледена следа“ от Корнелия Функе, изд. Миранда

Тази книга не е за страхливци! Особено за такива, които биха се изплашили от мухлясало зелен и разтърсващо ужасен призрак. Но, както често става и в живота, твърде очевидното носи най-много изненади. Призрак, който се нуждае от помощта на дете, за да прогони друг призрак от дома си, е само първата. Тази призрачно добра книга е за всички, които понякога имат „такива падни-тресни-всичко-провали дни“!

„Шестимата на Атлас“ от Оливи Блейк, изд. Артлайн Студио

Вечна слава. Несравнима мъдрост. Можем да ги открием във всяка библиотека. Какво обаче има в Александрийската библиотека? И изобщо има ли я самата нея? Шестима кандидати за посвещение в тайните ѝ ни повеждат на пътешествие, което няма да забравим. Не защото не искаме. Защото да знаеш изисква жертви…

„Божият ген“ от Людмила Филипова, изд. Ентусиаст

Какво свързва България, Кеймбридж, Чарлз Дарвин, Иисус Христос и траките? Людмила Филипова за пореден път доказва, че невидими нишки съществуват между, на пръв поглед, несъвместими понятия, предмети, личности… Едно пътуване към намирането на Божия ген завършва по начин, който дори не можете да си представите.

„Не заспивай“ от Мегън Голдин, изд. Ера

Има истории, които започват в нищото. Тази е от тях. Нямаш спомен за вчера. Тук и сега виждаш само окървавен нож в ръцете си. А те, ръцете, са покрити с две думи, които ще отекват дълго в съзнанието ти – „Не заспивай“. Бъдещето – неизвестно. Но някъде там, някой знае цялата истина, затова – не заспивай!

„Уроци по химия“ от Бони Гармъс, изд. Изток-Запад

„Деца, сложете масата. Майка ви има нужда от малко време за себе си.“ Всяка вечер от малкия екран това послание на една необикновена жена достига до всеки обикновен дом. Думите, поведението и мисленето на Елизабет Зот са изпреварили своето време. „Уроци по химия“ е роман за уроците в живота, преподадени по възможно най-очарователния, но и по най-болезнения начин…

„Мотоциклетни дневници“ от Ернесто Че Гевара, изд. Асеневци

9 месеца. 8000 км. Пътуване на автостоп, с параход, на кон. Какво е видял Ернесто Гевара? И дали видяното не е първата стъпка към изграждането на онзи образ на Че, който всички познаваме днес? Пътуванията променят хората. Хората променят света. Понякога завинаги. „Мотоциклетни дневници“ е историята на една промяна.

„Моят Хюга дом“ от Майк Викинг, изд. Хермес

Знаете ли, че съществува Институт на щастието в Копенхаген? А знаете ли, че този институт е направил детайлно проучване как с малки промени във вида на дома обитателите му да станат по-щастливи? Това е Хюга. Хюга е метод, приложим във всеки дом и от всеки човек. И, ако има неподходящо време за ремонти, то за щастието всяко време е повече от подходящо!

Intuito от Лоран Гунел, изд. Колибри

Бихте ли участвали в Тайна програма за стимулиране на интуицията? Е, ако имате колебания, първо опитайте като зрители. Романът „Intuito“ е причудлива смесица от криминална история, психология и доказателство за съвсем, ама съвсем реална, но често подценявана и недооценявана човешка сила. Готови ли сте да се срещнете със своята?

„Най-лошата седмица евър: Понеделник“ от Ева Аморес, изд. Прозорец

С това, че „Понеделниците не струват и един плетен чорап“ ще се съгласи повече от половината население на света. Несъмнено. Обаче, когато седмицата ти започва с най-лошия понеделник евър, започва да те хваща страх да мислиш за утрешния ден. И как иначе – ако майка ти се омъжи за вампир (ама наистина!), а „Ад“ е само нежна дума, с която да опишеш положението в новото училище. Дръжте се! Все пак е едва понеделник!

„Имам нещо да ти кажа“ от Константин Трендафилов, изд. Жанет 45

„Ако ги нямаше другите

да му кажат какво е щастие,

това щеше да остане

толкова хубав спомен.“

„Имам нещо да ти кажа“ е много различно от „Трябва да ти кажа нещо“. Когато Имаш да кажеш нещо, твое е решението да го споделиш. И, ако го направиш, то е, защото си поискал. Такава е и тази стихосбирка. Личи ѝ, че Има да ни каже нещо. Което е писано от сърце, заслужава да се прочете.

„Приказка“ от Стивън Кинг, изд. Бард

На пръв поглед „Приказка“ е обикновена… приказка – за вечната борба между доброто и злото. Но когато става въпрос за история, написана от Стивън Кинг, то тя по никакъв начин не би могла да бъде определена като обикновена. Седемнайсетгодишно момче, куче и ключ, пазещ страховита тайна – повече от обещаващо начало! А нататък? Продължете смело, ако обичате хубави приказки!

„От другата страна“ от Димитър Калбуров, изд. Пощенска кутия за приказки

Добре дошли в Обеля 2! Това е новият свят на Мартин. И е много, много по-различен от света, в който Мартин е живял досега. Направо е от другата страна на всичко, което познава. В тази така симпатична софийска история бавно, но сигурно, сред шеги и закачки, откриваме отговора на екзистенциален въпрос: променя ли се човек, ако се промени средата, в която е?

„Хората, които променят България“ от Даниел Пенев, изд. AMG Publishing

Може ли реалният живот да вдъхновява? Може и още как! В 30 истински истории за съвсем истински хора Даниел Пенев е събрал толкова вдъхновение и доброта, че стигат не за един, а за няколко живота. Всяка история е много различна, но и всички си приличат по едно – героите в тях са силни хора, чиято вяра в доброто е безгранична. Това е книга, която усмихва.

„Чумни нощи“ от Орхан Памук, изд. Еднорог

„Чумни нощи“ е история за миналото в сегашно време, която е майсторски разказана и актуална завинаги. Орхан Памук ни връща назад във време, в което една зараза напомня на хората, че има неща, пред които сме равни. Богатство, слава, религия – нищо не е от значение, когато на карта е заложен животът. История, мъдрост, фантазия, страх – в този роман има от всичко по много.

„Хроника на болката“ от Иво Иванов, изд. Вакон

Чете ли ви се книга, от която боли? Едва ли. Ако обаче се осмелите да надникнете сред страниците ѝ, там ви чака изненада. „Хроника на болката“ не е книга за болката, а поглед отвъд нея. Поглед, на който има право всеки човек. Истории за това какво се случва, след като понесеш болката и изплуваш от нея като феникс от огъня. Истории за стремежа към светлина, за страшни съдби и смели сърца.

„Антъни Бурдейн: Разказаната биография“ от Лори Уливър, изд. Кръгозор

Готови ли сте да се запознаете с „човекът, който имаше най-великата работа и най-великия живот“? Антъни Бурдейн е известен по целия свят, но след излизането на тази биография, се оказва, че малцина са го познавали наистина. Това е разказ за един необикновен живот, изпълнен с най-обикновени, чисто човешки емоции и събития.

„50 невероятни места в България“ от Слави Панайотов, изд. Оз books

Сред страниците на тази книга ще видите България, както никога преди не сте я виждали. Слави Панайотов ще ви отведе на места, за които дори не сте подозирали, че съществуват. А в края на пътуването ще поискате да тръгнете по неговите стъпки и да ги видите с очите си, да ги преживеете със сърцето си. И нека пътешествието започне сега!

 

Наред с всички останали специални моменти в събитието, бяха избрани и победители в 6 специални категории:

Категория „Дебют на годината“ – „Змей закрилник“ от Симона Панова, изд. Сиела

Ако книгите имаха очи, то тези на „Змей закрилник“ несъмнено щяха да бъдат жарки и смайващи, същи въглени живи“. Това е четиво, което гледа право в сърцето. История, в която умело са преплетени легенди и фантазия, минало и съвремие. История, чиято сцена е… Видин – град, „древен като Дунава“, с крепост, закриляна от змей.

Категория „Тийн фаворит“ – „Винаги има и още“ от Изабел Овчарова, изд. Робертино

Запознайте се с Каролина, Владо, Марин, Елизабет и Наталия. Това са само част от героите, през чиито очи ще видите един и същи свят по много различни начини. „Винаги има и още“ е незаменим урок – колкото по-рано го научим, в толкова по-добър свят ще живеем.

Категория „Български автор на 2022“ – Георги Бърдаров.

Със своите майсторски пресъздадени и откровени до болка истории Георги Бърдаров не само намери място сред номинираните в категория „Български автор на 2022“, но и се превърна в победител.

Категория „Комикс на 2022“ – „Сърцебиене“ (том 1 и том 2) от Алис Осман, изд. Orange Books

 

Всичко започва така: „Момче среща момче.“ Историята на Ник и Чарли е съвсем (не)обикновена. Мнозина ще съдят, други ще познаят себе си в героите, на трети просто ще им хареса. Или пък не. Едно обаче е сигурно – на всички прочитът ѝ ще причини сърцебиене. Защото става дума за любов!

Категория „Любима преводна художествена книга“ – „Приказка“ от Стивън Кинг, изд. Бард

„Приказка“-та на Стивън Кинг е и сред 20-те Топ книги за 2022 г. в класацията на Ozone.bg. И, макар да не е типичната приказка (все пак говорим за Стивън Кинг!), въздействието ѝ е точно като на вълшебните истории от детството ни. Книгата ни пренася далеч, далеч, в свят, където всичко (и доброто, и злото) е по-силно, по-живо и по-близо…

Категория „Любима преводна нехудожествена книга“ – „Матю Пери: Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“ от Матю Пери, изд. Рива

Макар книгата да излезе у нас сравнително късно през годината, тя бързо се превърна в любима на много читатели. И това, ако не е нещо, което само един истински Приятел може да направи! Чаровно написана и много истинска, това е биография, за която ще се говори още дълго.