Какво трябва да знаем, когато купуваме фотоапарат

Фотографията е едно прекрасно хоби, което много хора са превърнали в своя професия. За някои тя е просто начин да увековечат ценните моменти с любимите хора, а за други е страст и начин на живот.

Ако искате обаче да се занимавате с фотография, а не само да снимате с телефона си, ще трябва да си купите фотоапарат.

Докато преди години изборът не е бил толкова богат и решаващият фактор често е бил бюджетът, с който разполагате, днес технологията е доста развита и сте изправени пред огромен брой варианти. 

Но как да изберете правилния за вас, след като има толкова много видове, марки и модели и характеристики?

В тази статия ще се опитаме с няколко полезни съвета да ви помогнем при избора на подходящата техника за вас.

Какви видове фотоапарати има
Има много различни видове високи и ниски класове снимачна техника в зависимост от структурата, размера, предназначението и др. Тук ще се спрем само на най-основните типове цифрови камери, а именно:

Това са най-масово разпространените фотоапарати. Те използват един обектив за кадриране, фокусиране и правене на снимки. Те са популярен избор сред любители и професионални фотографи. Състоят се от две основни части: тяло и обектив. Предлагат голям контрол над процеса на снимане и разполагат както с бюджетни, така и с по-скъпи модели.

При този вид камери, когато светлината влезе в обектива, фотографът вижда своя обект в оптичния визьор чрез отражение на тази светлина в подвижно огледало разположено в тялото на фотоапарата. При заснемане на кадъра, огледалото се вдига и светлината преминава директно към сензора на камерата и снимката е направена.

DSLR разполагат и с доста голямо разнообразие от обективи за всякакви нужди, което ги прави и много гъвкави. Характеризират се и с автофокус, добър живот на батерията, видеозаснемане и др.

Един от недостатъците им е, че са по-тежки и обемни от други видове камери, което ги прави малко по-неудобни за носене.

Този вид фотоапарати са все по-популярни и според някои хора, вече са изместили DSLR камерите. Те отново се състоят от тяло и обектив, но са значително по-компактни и леки от DSLR, понеже, както името подсказва, в тях няма огледала, а само сензор, което пести място. Визьорът им е електронен и общо взето каквото виждате през него, това получавате като резултат на снимката. Много по-добри са във видео заснемането и имат голямо разнообразие от функции. 

Като недостатък може да се посочи значително по-краткият живот на батерията спрямо DSLR.

Много компактни и леки фотоапарати за лесна преносимост. Малките им размери гарантират, че лесно се побират в чантата или дори в джоба ви, което е удобно, ако пътувате често. Те имат фиксирани лещи и са лесни за употреба, но не могат да се използват за професионална фотография, а по-скоро за любителски снимки.

  • Bridge

По-малки от DSLR и по-големи от компактните модели фотоапарати, те имат ограничен брой функции и разполагат с електронен визьор и фиксиран вариообектив с голямо увеличение. Предназначени са за непрофесионална употреба.

На какво да обърнем внимание при избора

Няма универсален фотоапарат, идеален за всякакви цели. Трябва да прецените кой вид е подходящ за вашите конкретни нужди. Помислете за следните неща, за да улесните избора си:

  • Определете бюджета си и ценовия диапазон, в който да търсите
  • Решете какво ще снимате: портрети, природа, спорт и т.н.
  • Преценете дали искате да бъде с фиксиран обектив или със сменяеми такива

В секция фотоапарати на Ozone.bg ще откриете голямо разнообразие от качествени продукти на изгодни цени. А ако все още не сте наясно на кой модел да се спрете, консултантите на Озон ще ви помогнат с избора.

ВИЖ ВСИЧКИ ФОТОАПАРАТИ