Разнообрази лятото с новите и популярни книги за юли

В разгара на лятото най-силно се нуждаем от… почивка, а какво е пълноценната почивка без книга в ръка? За да си в крак с всичко най-ново и модерно, тук сме събрали на едно място книгите, които заслужават вниманието ти. Изборът е наистина богат – за романтиците, за пътешествениците, за любителите на историята, биографиите, науката или филмите, без да пропускаме и децата. В този списък ще откриеш новата любима книга за всеки от семейството!

„Хроника на болката“, Иво Иванов, изд. Вакон

 

 

След бестселърите „Кривата на щастието“ и „Отвъд играта“, които утвърдиха Иво Иванов като един от най-четените съвременни български автори, той се завръща с „Хроника на болката“. Той запазва уникалния си стил и традицията да поставя в центъра на своите истории обикновените хора, попаднали в необикновени ситуации. Обединяващият мотив в новата му книга е болката и нейното значение. Дали тя е повод за крайно отчаяние и деградация, или е извор на непобедима сила? Иво Иванов продължава да търси и подтиква читателя към общочовешките изводи, да мисли извън рамките, да си задава екзистенциални въпроси, които са в основата на нашето съществуване.

„Антъни Бурдейн: Разказаната биография“, Лори Уливър, изд. Кръгозор

Лори Уливър интервюира 91 души от близкото обкръжения на Антъни Бурдейн и сглобява своеобразна биография на една от знаковите личности в попкултурата на 21 век. Той се слави с противоречивата си природа – изтъкан сякаш от крайности, приживе никога не показва истинското си лице. Уливър прави опит да разкаже, какъв е бил в реалността, животът на любимия на милиони по целия свят готвач и пътешественик. Подредени хронологично, спомените на близките на Бордейн, създават един пъзел, който представя историята му от различен ъгъл. Прочети какво го е вдъхновявало и движело напред, как се е отразила огромната му и неочаквана слава, какво го е плашило и кое е подклаждало авантюристичния му характер. Запознай се за първи път с истинския Антън Бордейн!

„Убежището“, Сара Пиърс, изд. Ера

„Убежището“ – продължението на бестселъра „Санаториумът“ на Сара Пиърс, отвежда британския полицейски детектив Елин Уорнър в луксозен курорт край бреговете на Девън. Място, на което някои си почиват, а други плетат отмъщение. Елин е призована да разследва обикновен инцидент в курорта, над който обаче постепенно надвисват облаците на суеверия и страшни истории от миналото. Когато втори гост се удавя, тя трябва да извади студеното досие на престъпление отпреди 20 години, за да попречи на историята да се повтори и да намери своя път към изкупление.

„Последното дипломиране“, Наоми Новик, изд. Сиела

Не пропускай и страхотното продължение на „Смъртоносна академия“! Очаква те още една голяма доза забавления и приключения. Денят на дипломирането наближава. След години на зазубряне на заклинания и изучаване на древни езици Ел най-после ще излезе от Академията. Ура! Но не съвсем. Все още всичко в училището се опитва да я убие, все още е съвсем начинаеща магьосница, а и името ѝ продължава да е Галадриел… Правилата са ясни. Само шепа избрани, които имат най-много талант в черната магия, ще оцелеят.

 

„Унищожение“, Мишел Уелбек, изд. Факел Експрес

Мишел Уелбек обича да предизвиква сканието се развива през 2027 г., Еманюел Макрон наближава края на втория си петгодишен мандат. Главният герой Пол Резон е личен съветник на министъра на икономиката и финансите. Докато търси нов кандидат за президент и се подготвя за изборите, терористични атаки разтърсват Франция и други страни. Кои са терористите и какви са техните цели? Тайните служби тръгват по следите на мистериозни хакери, които публикуват технологично усъвършенствани видеоклипове със странни криптирани съобщения.дали и да провокира, и в последната си книга не прави изключение. „Унищожение“ е едновременно екзистенциален роман, политически трилър, семейна и любовна история, която прави препратки към цялото творчество на 65-годишния френски автор.

„Приказка, дяволски присъща на Уелбек“, както пише френската критика. И тя може да бъде в ръцете ти.

„Японският любовник“, Рани Маника, изд. Бард

Пленителен разказ за силата на любовта и страстта, които са неподвластни на обстоятелствата от авторката на „Оризовата майка“. Младата и наивна Парвати се омъжи за богат бизнесмен в Малайзия. С времето се научава да бъде безупречната и изтънчена господарка на луксозното му имение. Но в живота ѝ липсва истинска любов. През Втората световна война Парвати остава беззащитна без съпруга си и за да оцелее е принудена да приеме закрилата на японския генерал, отнел дома ѝ. Постепенно нейният враг се превръща в любовника, за когото винаги е мечтала…

„Историята на твоя живот и други разкази“, Тед Чанк, изд. Колибри

Изключително интересният сборник „Историята на твоя живот и други разкази” ще те накара да погледнеш с други очи всичко, което си мислил, че знаеш за науката, човека и света около теб. Неизбежно е книгата да те покори, както е неизбежно да се преобърне и представата ти за времето, пространството и реалността.

Опирайки се на изключителната си ерудиция, черпейки от постиженията на математиката, физиката, езикознанието, психологията, ненапразно наричан „гений на научната фантастика“, Чанг не се вписва в никаква традиция и заема свое собствено, уникално място в литературата на човешкото въображение.

„Мама Ачо“, Ангелин Балсамаджиев, изд. Мусагена

Супер забавна и откровена, дебютната книга на сценариста и редактор Ангелин Балсамаджиев ще те разсмее и ще осветли особеностите на това да бъдеш баща точно в нашето съвремие. Как се балансира между ролите на безкомпромисен мачо, вглъбен интелектуалец и отдаден родител на три деца? Отговорите те чакат в тази книга.

„В тази книга всички умират“, Бека Адамашвили, изд. Парадокс

„В тази книга всички умират“ на младия грузински писател Бека Адамашвили е изключително интересна и новаторска книга, която няма да спре да те изненадва до последната страница. Г-н Мементо Мори разбира, че е литературен персонаж, който има специалната сила да „пътува“ от книга в книга. Така той решава да се опълчи на злите писатели, които осъждат героите си на смърт и спасява много от тях. Всичко се обърква, когато г-н Мори открива, че в неговата книга, авторът е решил да убие някого.

„За майстора и цветовете“, Кристина Тужарова, изд. Книги за любители

Кристина Тужарова представя прелюбопитната история на изкуството за деца. „За майстора и цветовете“ е посветена на творчеството и биография на Владимир Димитров-Майстора.

Запознайте се с Владѐ, който се ражда в бедно село, в семейство на бежанци и малко по малко се превръща в Майстора – вдъхновен чудак, пътешественик, музикант, но най-вече – един от най-големите български художници.

Този месец излизат и няколко екранизации по любими романи, затова ти напомняме да прочетеш книгата, преди да се впуснеш в света на филмите.

Какво по-добро за слънчевите дни на юли от любовна история? Новата екранизация на класиката „Въздействие“ от Джейн Остин, с Дакота Джонсън в ролята на Ан, е чудесен подарък за всички романтични души.

„Където пеят раците“ – една от най-четените книга в класацията на Амазон също ще има филмова версия. В главната роля на Кая ще видим Дейзи Едгар-Джоунс, а режисьор на лентата е Оливия Нюман.

Приказната история на най-добрите приятелки Софи и Агата, разказана в поредицата „Училището за добро и зло“  също има своята екраницазия. В продукцията на сценаристите Дейвид Маги и Лаура Солон, взимат участие носителката на Оскар Чарлийз Терон и Кери Уошингтън. Прочети книгата, за да разбереш къде отиват всички отвлечени деца през последните двеста години.

Сериалът „Домът на дракона“ по „Огън и кръв“ на Джордж Р. Р. Мартин е с премиерна дата 22 август по HBO Max. Действието се развива 200 години преди събитията в „Игра на тронове“. В 10-те епизода ще разбереш каква е историята на Господарите на драконите от дома Таргариен.

Netflix не остават назад и през август ще ни срещне с „The Sandman. Господарят на сънищата“. Базиран на хитовата поредица графични романи от майстора Нийл Геймън, историята на Морфей е модерната класика, превърнала се в еталон за лирично фентъзи в света на комиксите.

Виж още предложения