Най-четените книги - октомври

Най-търсените книги за октомври

Октомври ни зарадва с хубаво време и дузина книжни премиери, които предизвикват интерес в широк жанров диапазон – както на почитателите на романтичните четива, на заклетите фенове на съспенса и трилъра, на любителите на съвременната българска литература или на популярните философски течения.

Тук сме подбрали най-интересното от книжния пазар през миналия месец. Обърнете внимание на новата книга на Виктория Бешлиска, на проницателния труд на култовия Рей Далило, на модерните фентъзи приказки и дистопии; за децата има страхотна изненада с прелестния комикс в луксозно оформление „Приключенията на Пепър и котарака Морков“ от Дейвид Ревой.

„Сърце“ от Виктория Бешлийска, изд. Софтпрес

Сърце - Виктория Бешлийска След изключителния успех на дебютния си роман „Глина“ Виктория Бешлийска не разочарова почитателите си със „Сърце“ – история за магията, която събира и пази заедно парченцата на всяка изгубена душа. Авторката разказва за един не особено популярен период от българската история – времето след царуването на Йоан Асен II. Тя отделя необходимото време за задълбочено проучване на исторически извори, географски местности, писмени творби.

Този период е белязан от бури във властта и нестабилност на държавата, което логично води народа към упование на вярата и търсене на отговори в различни обреди и свещенодействия. Изпаднали в безнадеждна ситуация, героите на „Сърце“ се молят за чудо, защото само то може да ги спаси. По пътя си те преплитат съдбите си и с нишките им ще пленят читателя.  

„Предложението“ от Никол Сноу, изд. Ера

Предложението - Никол Сноу Началото на писателската кариера на Никол Сноу е прелюбопитно и далеч от клишетата. Преди да открие призванието си, което я прави популярна в цял свят, тя работи в голяма фирма, а ежедневие ѝ е изпъстрено с множество срещи. Това време тя прекарва в съчиняване на романтични истории и схеми за бягство от офиса. Нейният голям успех идва чрез публикация в независима платформа за безплатно споделяне на творби през 2014 г. с поредицата Grizzlies MC. От нейните романи са продадени над милион копия по цял свят.

В „Предложението“ ставаме свидетели на още една гореща любовна афера. Алфа мъжкарят със златно сърце този път се нарича Линкълн Бърнс. На пръв поглед той е студенокръвен тип с огромно его, но има жена, която ще извади скритото под повърхността. Въпросът е коя е тя?  

„Принципи за справяне в променящия се световен ред“ от Рей Далио, изд. Изток-Запад

Виж откъс Принципи за справяне в променящия се световен ред. Защо нациите успяват или се провалят В „Принципи за справяне в променящия се световен ред“ небезизвестният инвеститор Рей Далио и автор на бестселъра  „Принципи“, изследва най-нестабилните икономически и политически периоди на нашата цивилизация, за да прогнозира какво ни очаква в бъдеще. Неговите изводи водят до това, че най-вероятно то ще бъде коренно различно от всичко познато и предлага практически насоки за успешно справяне в новите условия.

„Изучавайки историята, установих, че тя обикновено протича под формата на относително добре очертани цикли като циклите в живота на организмите, които еволюират със смяната на поколенията. Всъщност историята и бъдещето на човечеството могат да се разглеждат просто като сбор на всички индивидуални житейски истории, разгръщащи се във времето. Видях как тези истории се вливат една в друга и се превръщат в един всеобхватен разказ за времето от началото на писаната история до днес, в който едни и същи неща се случват отново и отново на практика по едни и същи причини и в същото време еволюират.

Наблюдавайки как множество взаимно свързани случаи еволюират заедно, можех да видя и моделите, и причинно-следствените връзки, които ги ръководят, и да си представя бъдещето въз основа на наученото. Тези събития се бяха случвали много пъти в историята и бяха елементи от един цикъл на възход и упадък на империи и повечето аспекти на империите. Всички империи и династии, които проучих, са се издигнали и са западнали в рамките на класически Голям цикъл с отличителни елементи, които ни позволяват да видим къде в този цикъл се намираме днес.“ – из книгата.  

„Всички шепнещи кости“ от  А. Г. Слейтър, изд. Сиела

Всички шепнещи кости - А. Слейтър Омагьосваща готическа история, която пленява със своите мрачни нюанси. Историята на О’Мали и по-различна от всичко, което сте чели. Това е история за отминала слава и величие, за тъмни тайни и падение, ситуирана на морския бряг. Последната представителката на семейството решава да възвърне богатствата и блясъка на фамилията. Но дали това ще бъде посилна задача за нея и какво ще загуби, ако спечели последната битка?

„Затрогваща и красива, това е мрачната готическа приказка, която чакахте. „Всички шепнещи кости“ показва Слейтър в цялата ѝ мрачна прелест. Не я пропускайте!“, Кристофър Голдън, автор на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“ Арарат и Red Hands.

„Зимните хора“ от Дженифър Макмеън, изд. Бениториал

Зимните хора -Дженифър Макмеън

Още една призрачно красива история за тайни, които никога не умират. Уест Хол, Върмонт крие редица мистериозни случаи на изчезнали хора, а мълвата твърди, че по улиците му броди призракът на Сара Харисън Шей, която била намерена мъртва на ливадата зад къщата си.

Рути не вярва в тези приказки и ги смята за суеверия. Но когато един ден майка ѝ изчезва безследно, тя започва да се съмнява, че градчето наистина крие жестоки тайни. И докато Рути се опитва да разгадае причината за изчезването на майка си, се оказва, че тя не е единствената, която търси загубен близък. Единственият начин за изход е тайните да бъдат разплетени.  

„Историите на Шекспир за деца“ от Саманта Нюмън, изд. Хермес

Историите на Шекспир за деца

Този луксозен богато илюстриран сборник съдържа 15 от най-популярните и обичани пиеси на Уилям Шекспир, преразказани за деца, и ще бъде истинска украса за всяка библиотека и вдъхновение за младите читатели.

Влезте в света на герои като Ромео и Жулиета, постоянно каращата се двойка в „Много шум за нищо“, невероятните шегаджии в „Дванайсета нощ“ и още много други. Пиесите на Шекспир се играят и четат повече от 400 години. Те са оказали огромно влияние не само върху литературата и изкуството, но са формирали в известна степен и света, в който живеем днес.  

„Първият, който умира накрая“ от Адам Силвера, изд. Егмонт

Първият, който умира накрая

Антиутопична история за силата и непредсказуемостта на живота. Случайността среща Орион и Валентино и малкото време, което прекарват заедно, им подсказва, че са сродни души. Но Отрядът на смъртта се обажда само на единия от тях, за да му каже, че това е последният му ден. Един ден, който двамата са сигурни, че ще прекарат заедно, без да се интересуват какво точно ще им донесе и колко болезнено ще бъде осъзнаването на неизбежната раздяла.

„Първият, който умира накрая“ е история за силата на любовта и връзките с важните хора в живота ни, които го правят толкова безценен и смислен.  

„Приключенията на Пепър и котарака Морков“ от Дейвид Ревой, изд. Геймтейл

Приключенията на Пепър и котарака Морков

Херева – комикс вселената на Пепър и Морков е изпълнен с приключения, магия и свеж хумор. Очакват те нови магически създания и светове, а рисунките на талантливия илюстратор Дейвид Ревой ще очароват и малки, и големи. Адаптацията е дело на Никола Райков, кориците са твърди, а шрифтът е едър и лесен за разчитане от начинаещите читатели.  

„Истории от „Бара на Джералд“ от Джералд Дифи, Макс Алън, изд. Прозорец

Истории от „Барът на Джералд“

Автобиографичните разкази на Джералд Дифи в „Барът на Джералд“ са смесица от забавни, трогателни, проницателни и понякога нелепи случки от живота му в кухнята и зад бара. Той прекарва четиридесет години в бранша на ресторантьорството, в света на добрата храна, виното и гостоприемството. В сборника ще откриете не просто увлекателни истории и вкусни рецепти, но и импресии, парченца живот и мъдри наблюдения.

„Както казва Сирано дьо Бержерак: „Опитах да живея с размах“. От моите уста би прозвучало идиотски. Но схващате идеята. А сега отивам да обезкостя няколко пъдпъдъка“, из книгата.  

„Загадката Оливър“ от Лиз Нюджънт, изд. Еднорог

Загадката Оливър - Лиз Нюджънт

Ирландската писателка Лиз Нюджънт печели популярността си в България със своите напрегнати трилъри „Стаено зло“ и „Малки жестокости“. Но дебютният ѝ роман „Загадката Оливър“ е този, който се превръща мигновено в бестселър и печели международната ѝ слава.

Сравняван с класиката на Патриша Хайсмит „Талантливият мистър Рипли“, този блестящ трилър за превръщането на един обикновен човек в съвършен психопат приковава вниманието от хипнотизиращото първо изречение до шокиращата последна страница.