Игри на ума: Подобряване на познавателното развитие с предизвикателни играчки

Пред всеки отговорен родител стои нелеката задача да развие и разшири интелектуалния и творчески потенциал на любимото си създание. Играчките са неизменна част от детството и чудесен способ за опознаване на света. С помощта на подходящите образователни игри може да бъде подобрено интелектуалното и познавателно развитие на детето, неговите фини моторни и когнитивни умения, както и да бъде стимулирано логическото мислене, с цел усъвършенстване на способностите за решаване на проблеми. 

Но как предизвикателните игри помагат на когнитивното развитие? На какви точно образователни занимания да заложим за умствена стимулация и как правилно да изберем подходящите развиващи занимания? Продължете да четете, за да разберете отговорите.

Как образователните игри помагат за когнитивното развитие при най-малките

Образователните игри имат ключова роля в интелектуалното развитие на най-малките. Способността на запомняне и припомняне е изключително важно умение, без което би било трудно да научават нови неща, да създават взаимоотношения или да участват в ежедневните дейности. Интелектуалните забавления с образователна цел помагат за насърчаване на когнитивното развитие чрез стимулиране и подобряване на краткосрочната и дългосрочната памет на мъника.  Докато играят предизвикателни игри, малчуганите ще трябва да запомнят поредица от елементи или числа, както и тяхната логическа последователност и място, а това от своя страна ще помогне за развитието на паметта им. Този тип интелектуални забавления имат предимства още като:

  • подобряване на концентрацията и вниманието, като дават тласък на детската памет;
  • поощряване на социалните умения;
  • стимулиране на креативното мислене;
  • култивиране на умения за решаване на проблеми;
  • насърчаване на увереността и самочувствието.

Какви развиващи игри да изберем

Съществуват много видове детски предизвикателни забавления развиващи ума. В зависимост от възрастта на детето, може да изберете:

  • конструктори и кубчета – подходящи са за най-малките и стимулират координацията и фината моторика. Освен това помагат в научаването на цветове, форми, цифри;
  • пъзели – класическа опция, стимулираща логическото мислене и чудесен начин за научаване на нови неща;
  • лабиринти;
  • занимания с търсене на думи и елементи;
  • судоку, скрабъл, шах – идеални за по-големите деца на възраст между 6-14 години.

Независимо какви интерактивни забавления изберете, винаги имайте предвид ползите, които искате да развиете в детето. Всеки един малчуган има уникално въображение и талант и заслужава те да бъдат максимално развити и култивирани, за да се превърне в един интелигентен възрастен.

Какво да имам предвид при търсенето на образователни игри

Предвид огромното разнообразие на образователни занимания на пазара, намиране на правилната не винаги е лесна задача. Когато искате да изберете подходящата, винаги имайте предвид критериите възраст на детето, тематична област за развиване на конкретни мисловни умения и да съдържа бонус предимства. В противен случай, има вероятност избраното от вас интерактивно занимание да не събуди търсения интерес в детето.

ВИЖ ВСИЧКИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИГРАЧКИ