Виж победителите от „Книга на годината“ 2023

„Книгите са най-тихите и най-постоянни приятели. Те са най-достъпните и най-мъдри съветници, както и нашите най-търпеливи учители“.

– Уилям Елиът

Ето че настъпи и моментът да обявим, кои са големите победители в тазгодишната церемония „Книга на годината“. Хиляди потребители се включиха в гласуването, което бе повече от оспорвано, за да дадат своя вот за любимата си творба.

Събитието „Книга на годината“ има за цел да отличи най-предпочитаните от читателите издания за 2023 г., класирани в 10 основни категории. Ние от Ozone вече за втори пореден път организираме церемонията, а ето ги и тазгодишните победители:

Най-популярната книга за годината“ – „Времеубежище“

Безспорният победител за най-популярна книга за 2023 г. е романът „Времеубежище“ на българския писател Георги Господинов. Творбата потапя читателя в един свят, в който тревожността и предчувствието за бури витаят във въздуха. Роман за това как се живее в остър дефицит на бъдеще, който смесва сатира и носталгия, история и ирония. „Времеубежище“ е първият български роман носител на Международен Букър за литература за 2023 г.

„Любимата книга на децата“ – „Истории за звездното небе“

Детският роман „Истории за звездното небе“ ни запознава с 8-годишния Вилям, на когото му предстои да научи как е устроена вселената. История за това как вълшебният портал към невероятни приключения всъщност се оказва копче за разказване на истории на привидно ексцентричната му и намусена леля Гунвор. Фактите в творбата са поднесени забавно и с голяма доза хумор, който приковава вниманието на малките читатели и прави света на науката по-достъпен.

„Сърцето на родната литература“ – „Рана“ 

Какво е саможертвата? Да загинеш на бойното поле в името на отечеството или да спасиш живота на едно дете? „Рана“ е роман на българския писател Захари Карабашлиев, който ни запознава с бежанеца Сава и генералската дъщеря Елиза и тяхната история, в един свят разкъсан от войни. Затрогващ и хуманен, романът e отзвук от жестоките болки на една окрилена от идеализъм, но разкъсвана от безпощадни конфликти България, в която лични и национални рани са все още незарастнали.

“Лични истории, заслужаващи внимание“ – Принц Хари – „Резервният“

В категорията “Лични истории, заслужаващи внимание“, читателите избраха биографичната книга на принц Хари. Херцогът на Съсекс разказва собствената си история и описва житейския си път с неподправена и решителна искреност. „Резервният“ е преломна книга, изпълнена с проницателност, откровение, самокритика и заслужена мъдрост за вечното надмощие на любовта над скръбта.

„Книгата на новото поколение“- „Пътят на подправките“

Отличието за книга на новото поколение грабва творбата „Пътят на подправките“ от писателката Мая Ибрахим. Тя ни пренася в един вълнуващ фентъзи свят, който е обсипан с битки, тревоги и една магична подправка. Главната героиня е 17-годишната Имани, която има славата на велик воин в борбата със зли чудовища. Но всичко това е помрачено от изчезването на любимия й брат. Разкъсвана между дълга към народа си и любовта към брат си, тя трябва да реши на кого да бъде вярна… преди да е станало твърде късно.

„Виртуозът в писането“ – Агата Кристи

Титлата „Виртуоз в писането“ заслужено получава кралицата на криминалния роман Агата Кристи. Тя има публикувани 93 романа, 17 пиеси, включително и 6 романтични новели, под псевдонима Мери Уестмакот, като нейният най-известен персонаж несъмнено е чудатият белгийски детектив Еркюл Поаро. Агата Кристи е включена в Книгата за рекорди на Гинес като най-продавания автор на художествена литература на всички времена.

„Комикс на годината“ – „Астерикс 8: Астерикс при бритите“

Астерикс, Обеликс и кученцето Идефикс са любими персонажи на малки и големи, а отличието „Комикс на годината“ затвърждава това. Френската комиксова поредица е създадена от писателя Рьоне Госини и художника Албер Юдерзо. Тя проследява историята на малко галско село, което единствено удържа нападенията на римляните, завладели почти цяла Галия. Селцето устоява на нападенията с помощта на магическа отвара, даваща необикновена сила на галите, приготвяна от друида Панорамикс.

„Книгите на голям екран“ – „Опенхаймер. Американският Прометей“

Наричан „бащата на атомната бомба“, Робърт Опенхаймер е сред най-иконичните фигури на миналия век – харизматичен физик, който след края на Втората световна война се превръща в най-популярния учен на планетата. Писана в продължение на четвърт век, биографията на Опенхаймер се основава на хиляди документи, събирани от архиви и лични колекции в САЩ и чужбина. През 2023 г. излиза и блокбъстъра „Опенхаймер“ на режисьора Кристофър Нолан, който се радва на изключителна популярност, а сега и книгата печели вашия вот в категория „Книгите на голям екран“.

„Минало в сегашно време“ – „Малкият принц“ (Луксозно издание)

„Малкият Принц“ е вечна детска класика, която завинаги ще остане в сърцата на милиони читатели. Тя е най-известното и най-превежданото произведение след Библията и Корана. До момента книгата е преведена на 300 езика и като форма и жанр няма аналог в световната литература. Продадени са над 200 милиона копия в цял свят. Това издание на творбата от „Таралеж“ несъмнено потапя читателя в приказния свят на Малкия Принц, благодарение на вълшебните си илюстрации.

„Световна проза“ – „Фокусникът от Аушвиц“

Можеш ли да се надяваш на спасение, когато си попаднал в ада на земята? Книгата „Фокусникът от Аушвиц“ на португалския автор Жозе Родригеш душ Сантуш пренася читателя по време на втората световна война, в едно най-ужасяващите места по онова време – концлагерът „Аушвиц“. Историята се фокусира върху еврейски фокусник, португалски легионер и красива рускиня, които макар и по различни пътища, се озовават в комплекс „Аушвиц-Биркенау“, наричан още „фабриката на смъртта“.

С тази последна категория можем да закрием тазгодишната „Книга на годината“. Благодарим на всички, които дадоха своя вот за любимата си творба.

Екипът на Ozone ти пожелава да не спираш да откриваш невероятни книжни светове и се надяваме следващата година да се срещнем отново с купища нови и прекрасни предложения.